011/3065 492 office@mirnakuca.com

Interesovanje deteta u ovladavanju veštinom lične higijene dostiže svoj vrhunac između dvanaest meseci i dve godine. To je faza samopotvrđivanja deteta. Skloni smo da preskočimo kritičnu fazu produženog uvežbavanja i saradnju sa nama koja je potrebna detetu. Odrasla osoba želi da sve oko nege deteta obavi brzo i efikasno. Dete ne zanima efikasnost i brzina. Učenje da kontroliše bešiku i creva je prvo prilagođavanje koje društvo zahteva od deteta, očekivanje civilizacije u kojoj je rođeno.

Gde najčešće grešimo i kako se to radi?

Pokažemo detetu kako da uradi, imamo očekivanja, odustajemo jer mislimo da je prerano.

Naš cilj je trogodišnje dete koje je sposobno da se hrani, oblači, ide u toatet zarad samog čina.

Ne postoji učenje na nošu. Nema učenja. Stavite dete u pravo vreme, na pravo mesto, da obavi nužu u nošu, umesto u pelenu.

To se najbolje radi tako što se razloži zadatak na korake:

Da dete zna čemu služi noša.

Postaviti nošu u blizini deteta.

Ponuditi ga 4-6 puta dnevno ( kada se probudi, posle obroka..), da sedi i piški.

Da dete bude bez pelena u tim danima. Skloniti pelene.

Jednokratne gaćice dete ostavljaju suvim i ne pomažu mu u usvajanju navike.

Da osoba koja ga čuva ostaje kod kuće više sa detetom.

Prazniti zajedno nošu, dete povlači vodu, imenovati mokraću.

Dete pere ruke samostalno kada završi.

Potrebna je posebna korpa za veš u kupatilu u koju stavlja mokre stvari ako se upiški. Akcenat u ovim danima je na svlačenju i oblačenju.

Ako dete zakasni  i upiški se kažete mu: „Šteta, malo si zakasnio, hajde da obrišemo“.

Važno je znati ritam pražnjenja deteta. Znak svesti je stiskanje guze. Ako se dete upiški i svesno je barice koju napravi znak je da je spremno za odvikavanje od pelena. Ako nije sveno barice, još je rano.Promena kod deteta je da ima svest da vrši nuždu.

Lakše je prvo da ide na nošu za veliku nuždu. Pratiti signale: kada je dete crveno u licu, ukoči se, napinje se, koluta očima ili se sakrije u neki ćošak.

Postaviti sebi pitanje: Postoji li korak koji oduzimam svom detetu koje bi ono moglo da obavi samo?

Kada ukinuti noćnu pelenu?

Kada je dete suvo 3-4 sata dnevno skidati noću pelenu. Staviti mušemu na krevet, ne davati mu mnogo tečnosti uveče. Nekoliko nedelja traje kontrola nad crevima, a često i kraće.

Dete lakše razume ako je stalno u gaćama nego ako noću ima pelenu.

Ipak ne očekujte da dete do dve i po  godine uvek ostane suvo tokom dana: desiće mu se da se zaigra, zanese se i kasno kaže.

Da li je bolja noša ili adapter?

Neka deca preskoče navikavanje na nošu i odmah idu na adapter. Pokažite detetu nošu i adapter i pratite šta ono želi. Uvek imajte na umu da pomažete detetu da uradi nešto za sebe, na način koji ono izabere.

Pomažete detetu da stekne kontrolu nad bešikom i crevima, ali ono tako stiče  i samopouzdanje. Svesnost u izboru noše ili adaptera je već prvi korak u sticanju samopouzdanja i lakšem ovladavanju ovom navikom. Kada dete ima svest, a roditelji se tome posvete kao zajedničkom zadatku potpuno usvajanje navike najčešće traje nekoliko dana.

Da li dete nagrađivati kada usvaja ovu naviku?

Ne pravite burne emotivne reakcije ni pohvale ni grdnje. Dete samo treba da shvati da mu je bolje u gaćicama. Jednokratne pelene su roditeljima komfornije a detetu odmažu u onome što može.

Dete sa dve godine može samo da ode do noše, skine se uz minimalnu pomoć, sedne i ustane. Sedite pored njega. Dete treba da oseti da kontroliše situaciju. Pomozite mu u tome!

Mirjana Lukić

Pozovite nas