011/3065 492 office@mirnakuca.com

Doslednost u vaspitavanju dece bismo svakako izdvojili kao najvažniju stvar u radu sa decom. Vrlo je važno objasniti šta sve podrazumevamo pod doslednošću u vaspitavanju da bi se taj značaj razumeo.

Doslednost u odlukama nam olakšava put do našeg cilja

Svi mi imamo neka načela i odluke koje nas vode kroz život. Malo dete karakteriše otvorenost i radoznalost prema svemu. Ono se našlo na tom našem putu našom odlukom. Prenosimo mu neposredno naša iskustva, infromacije o spoljašnjem svetu i našim unutrašnjim potrebama i reakcijama. Deca nas posmatraju i ponavljaju ono što od nas vide.

„Pazite kako se ponašate ispred deteta jer ono upija naše ponašanje.“

Marija Montesori
Doslednost u vaspitavanju dece

Kako biti dosledan?

Doslednost znači na jednom nivou uvek stvari raditi na isti način. Rutina u ponavljanju i obavljanju svakodnevnih radnji i ritam dana detetu daju jasnoću. Nedoslednost dete zbunjuje i daje mu mogućnost da manipuliše. To ne znači da smo roboti i da se mehanički odnosimo prema detetu. Doslednost i fleksibilnost su najbolja kombinacija, ali svi mi ponekad budemo nedosledni u vaspitanju deteta. Ako to osvestimo nije nužno da zbog toga osećamo krivicu. Važno je da to promenimo.

Doslednost u vaspitavanju dece kao nužnost

Doslednost je neophodna kada je detetovo zdravlje i bezbednost u pitanju. Pravila koja postoje, kojim je svet uređen mi prenosimo na dete. Naše je da dete naučimo sa ljubavlju da poštuje pravila da ga ne bi život i okolina tome učila bez ljubavi.

Doslednost i emocije

Imati istrajnost i čvrstu volju je teško jer smo prema detetu emotivno vezani. Emocije nas povuku da detetu popustimo. Kada to osete deca koriste našu slabost i troše svoju energiju da još više popuštamo njihovoj hirovitosti. Plaču, valjaju se po podu, viču i uporno pokušavaju da isteraju svoje. Kada se to desi postane nam jasno da smo negde pogrešili.

Voleti dete znači naučiti ga da bude dobar

Doslednost je teško sprovesti kada na dete utiče više osoba. Često bake i deke popuštaju u u onome što ste vi detetu zabranili. Roditelji koji su prema vama bili odlučni i stogi sada vam kažu da je sve drugačije kada se dobije unuče. Budite dosledni u svojim zahtevima i prema njima.  Tražite da vam pomognu da zajedno napravite dobrog čoveka. Doslednost svih vas je ono što detetu olakšava da razume svet oko sebe.

“Istina o životu sigurna je kao gravitacija: da bismo živeli u potpunosti, moramo naučiti da koristimo stvari i da volimo ljude…. a ne da volimo stvari i koristimo ljude.
U središtu vaspitanja treba da bude sam čovek. Uvek treba imati na umu to, da se čovek ne razvija na fakultetu, nego da njegov duševni razvoj počinje čim se rodi i da je najjači u prve tri godine života.“

Marija Montesori

Mirjana Lukić – Montesori vaspitač, autor programskog bebisitinga

Pozovite nas