Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Flag Counter

ZAPOŠLJAVANJE

                                      

PROFESIONALNA ORIJENTACIJA

Profesinalna orijentacija

Ana Slavković, psiholog agencije, specijalizirala je probleme adolescenata na magistarskim studijama. Pomoć mladima u izboru zanimanja, pri upisu srednje škole i fakulteta, kao i pri promeni zanimanja, jeste neophodna u društvu u kome sistem školstva ne prati realnost na tržištu rada.

Profesionalna orijentacija mladih radi se individualno i grupno. Nakon intevjua i testa ličnosti, pristupa se testovima inteligencije. Na osnovu njih psiholog radi izveštaj uz pomoć kog testirano lice lako može doneti odluku o svom budućem zanimanju. Po potrebi se u intervju uključuju roditelji kojima se podnosi izveštaj testiranja u pisanoj formi. Profesionalna orijentacija podrazumeva i nekoliko konsultacija i razgovora kroz koje se upoznajemo sa osobom i njenim sklonostima, afinitetima i dubinski istražujemo ličnost i njenu dinamiku. Neretko se dešava da se u vannastavnim aktivnostima nalaze pravi potencijali ličnosti za ono čime se može baviti celog života. Usmeravamo mlade ljude da i iz svojih hobija i alternativnih sklonosti izaberu školovanje koje će im omogućiti rad pun zadovoljstva.

Profesionalna orijentacija odnosi se i na lica koja traže prekvalifikaciju. Usled promena na tržištu rada, neka zanimanja postaju suficitna. U svakom čoveku postoji predispozicija da tokom svog radnog veka promeni četiri zanimanja počinjući od samog početka, bez obzira na njihovu različitost. Testiranjem dolazimo do najmanje sedam zanimanja kojima se svako lice može baviti. Svaka osoba tako može imati priliku da promeni svoj život u bilo kojoj dobi.